Pyöreän tornin kilta vaalii opiskelijaperinteitä ja saattaa eri sukupolvien opiskelija-aktiiveja yhteen. Ennen kaikkea PTK toteuttaa tarkoitustaan.
PTK:n toiminnan rungon on jo parinkymmenen vuoden muodostanut syksyisin ja keväisin järjestettävät Konklaawit, joissa eri sukupolvien opiskelija-aktiivit kohtaavat. Konklaawit ovat yleensä ekskursiotyyppisiä tapaamisia, joiden yhteydessä tutustutaan paitsi hengenheimolaisiin, myös johonkin ajankohtaiseen aiheeseen, kuten rakennukseen tai yhteiskunnalliseen teemaan. PTK on tyypillisesti ollut askeleen muita edellä – esimerkkeinä matkustaminen metrolla, Pendolinolla ja Jokeri-pikaratikalla ennen näiden käyttöönottoa, tai kokoustaminen Kehä II:n tunnelissa ennen tämän avaamista liikenteelle, puhumattakaan Musiikkitalon akustiikan testaamisesta monttubileiden muodossa.
PTK:n alkuperäisen ajatuksen mukaisesti yhteydenpito opiskelevaan sukupolveen on ollut tärkeää, ja arwoisat ovat hyvin kiinnostuneita siitä, mitä opiskelevalle nuorisolle kuuluu. PTK:n arwoisat ovat aina olleet ylioppilaskunnan käytettävissä, esimerkkinä mainittakoon tuki Teekkaritoiminnan edistämisyhdistyksen saamisessa toteuttamaan alkuperäistä tarkoitustaan. PTK pyrkii olemaan lähellä sekä Aalto-yliopiston ylioppilaskuntaa että Aalto-yliopistoa, ja tukemaan heidän tarkoitusperiään.
Yliopiston ja ylioppilaskunnan tukemisen lisäksi PTK ry:llä on edustus- ja nimitysoikeudet sen edeltäjän, TTEY ry:n, perustamissa yhteisöissä, kuten KAUTE-säätiössä, Ylioppilasterveys ry:ssä sekä TTER:ssä.
Vuoden 2009 TKY-TTEY-sopimuksen mukaisesti PTK ry on myös vastuussa monista teekkariperinteistä, joita hallinnoidaan yhdessä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan Teekkarijaoston kanssa. Näihin kuuluvat muun muassa Ikiteekkarin sekä Teekkari H.C. -nimitys, teekkarilakin käyttöoikeus kunnianosoituksena sekä Jämeräpartaiseen Insinööriin liittyvät perinteet.